0

Dumnezeu pentru eternitate – Sorin Şaguna

  

image

    Sorin Şaguna nu a fost numai un om extraordinar, un actor sufletist și un poet desăvârșit. El a fost un suflet unic, care se reflectă în ale sale poezii- prin intermediul cărora putem observa sensibilitatea sa la tot ce îl înconjoară. „A trăit 25 de ani prea intens” – spune tatăl lui. Și asta se poate observa din gândirea sa echilibrată, din profunzimea sa și din maturitatea spuselor sale.  Vă invit să îl descoperiți și voi pe acest tânăr care nu a mai avut șansa să joace printre noi, un om de la care avem de învățat.
Vă las la sfârșitul articolului link-urile către un interviu cu el, pentru a vă lăsa cuceriți.
Textul următor este scris de Loredana Anghel, buna mea prietenă care a fost impresionată de această valoare :

“să fiu din voi măcar un zâmbet sincer

O lacrimă de bucurie,un gând frumos

Să fiu din voi măcar o amintire..”

      Pe fundalul unui divin uman, decurge, cu mult extaz, o viață care e menită să iubească, să  aducă liniște și bunătate în juru-i, să respire frumosul și să deosebească sublimul de comun.
El. Sorin Şaguna.
O viață pe care nu și-a ales-o el, o viață care i-a fost dată, astfel încât, odată inspirată de ceilalți, să nu mai poată fi expirată vreodată cu adevărat din suflet.
Cu trup pământesc și suflet ca de cer, Sorin a avut un contur aparte. S-a născut, parcă, din albastrul cerului, din trosnetul lemnelor arse, din puritatea sufletului și din magia unui univers întreg. A furat de la toate câte ceva, s-a format frumos și pur.
A perceput viața ca pe un început de dragoste, un început de neant în care trebuie să te arunci pentru a-l simți cu inima. Şi-a clădit pe frunte țeluri și dorințe legate cu o puternică voință de bine și de cunoaștere. A perceput viața ca pe un început fad și ca pe un sfârșit ce aduce cu sine o doză imensă de sinceritate și o exteriorizare ce atinge limitele imposibilului.
Sorin a fost un înger călător ce, poposit pentru o vreme aici, în catedrala încercărilor, a scris pe zidurile acesteia un nou testament pentru o întreagă lume ce voia, precum el, să spargă cu adevărul și dragostea vitraliile unui somn adânc. Deoarece, copilul de cer avea în privire lumea noastră toată.
Când o stea se mută, chiar și in cer, acasă, şi-şi ia cu sine toată strălucirea traită în uman în doar o secundă numită simplu, “viață ”, nu este ușor de acceptat. Nu este ușor de înțeles. Și, cu siguranță, este imposibil de crezut.
A plecat grăbit. Lumina și graba au făcut parte întotdeauna din el. Dar, deși și-a recuperat aripile de cer, aici el este “tot mai viu”. A cules petalele veșniciei prin teatru, poezie, setea de oameni și foamea de Dumnezeu, printr-un suflet cu o aură de divin.
A zburat pe tărâmuri demult uitate, s-a avântat pe fundul oceanului indiferenței pentru a descoperi păsarea, și a legat, cu fir subțire de mătase, părți de suflete dispersate în comun.
A plâns pentru ca lacrimile lui să ude pământul ce avea, mai apoi, să dea roade. A zâmbit pentru toți cei care erau ca el. A iubit și a creat frumosul din propriul suflet, a dat culoare și vivacitate propriilor dorințe ce au fost topite în eternitate.
A trăit frumos și i-a ajutat și pe ceilalți să o facă. Astăzi, el s-a făcut stea. A lăsat în urmă un TOT îmbrăcat într-un suflet cât un întreg Univers. A lăsat în sufletele celor ce au primit darul de a-l cunoaște nu doar un gol postum, ci, mai degrabă, siguranța unui “sfârșit fără încheiere”.
Ne-a lăsat crezul său de suflet: drogul vieții e iubirea, aventura și eroul ce stă scris în fiecare dintre noi. Și, mai mult decât orice, amintirea unei bucăți de rai ce și-a dus viața în uman…

Ție, Sorin, ți-aș spune atâtea.
Le las pe toate pentru nopțile luminate de vreo stea călătoare. Până atunci, mă rezum la atât: Te iubesc. Și-ți mulțumesc, suflete blând, pentru că în fiecare seară adorm știind că am “un înger pe umăr”…

Cele patru părți ale interviului : (aproximativ 50 minute total)

Prima parte

A doua parte

A treia parte

Ultima parte

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.